Företagsköpet "Järna Syrat"

I början av 2014 tog vi över produktionen och lagret av mjölksyrade grönsaker från företaget ”Järna Syrat”.

Företaget har funnits sen 1989 under olika namn och ägare, och tillverkningens volymer har varierad. Produktionen har nu flyttad hem till oss på Peterslund, ett förädlingskök har inrättads och produktionen börjat.

Vi fortsätter med samma recept på vitkål, morot och kimchi, men lägger till även våra egna favoriter av vitkål, morot och en rödbetssyrning. Det finns 6 olika syrningar som vi tillverkar och säljer. Se under försäljning var du kan köpa våra syrade produkter.

Om mjölksyrning

Mjölksyrning, eller fermentering som det också kallas, har varit ett sätt att förädla och bevara grönsaker, detta är en form av naturlig konservering. Vid beredningen tillsätter vi endast salt och kryddor. Under fermenteringen förökas mjölksyrebakterierna, som redan finns naturligt i grönsaken och näringsvärdet höjs. Allt som mjölksyras får ett tillskott av t.ex. enzymer, C-, B- och B12-vitamin. Alla mjölksyrade produkter är mycket lättsmälta och innehåller levande mjölksyrebakterier som håller tarmfloran frisk. Syrade grönsaker är gott som tillbehör till dom flesta rätter och sallader, det passar även utmärkt i grytor och soppor men då förloras dom levande mjölksyrebakterierna som dör vid upphettning.

Mjölksyrad i olika länder

I Tyskland, Ryssland och Balkanländerna hör syrade grönsaker och surdegsbröd fortfarande till den dagliga kosten. I Sydostasien syras fisk, frukt och grönsaker. I Japan fermenteras sojaprodukter som till exempel miso och tamari. I Sverige syrar vi framförallt mjölkprodukter som til exempel fil och yoghurt. Källförteckning: "Mjölksyrejäsning av grönsaker" från Annelies Schöneck "Vegetariska kokboken" från Inga-Britta Sundqvist